Press

Musik som smakar!
I Emmanuel Séjournés konsert för Marimba och stråkar var det så dags för andra halvan av Duo Friberg att bekänna färg. Joakim Berg och orkestern bjöd på ett suggestivt och medryckande spel. I likhet med sin musikerkollega har Berg en förmåga att spela så
avslappnat och begåvat att det ser ut som den naturligaste sak i världen. Och detta
även när han är tvungen att sträcka ut armarna maximalt för att få till de fascinerande marimbaklanger som Séjournés stycke bjuder på.

Som avslutning samlades saxofonist, slagverkare och orkestern på scenen i Montis välkända och medryckande Czárdás. Fram förandet bjöd på ett härligt växelspel mellan Berg och Friman och Musica Vitae bistod med att rytmiskt och pådrivande stråkackompanjemang. Publiken svarade med entusiastiska applåder och hade det inte varit för den väntande köttgrytan hade nog både musiker och publik gärna fortsatt med extranummer.

"De' var ena' fantastiska killar till att spela", hördes i folksamlingen på väg ut från biografen. Det är bara att instämma. Med gästspel av så här duktiga och inspirerade musiker riskerar inte Växjös kulturliv att gå i stå i första taget.
Smålandposten Växjö 22 november 2008 Axel Lindhe

Vilket utspel
"Som pris i tävlingen Smålandssolisten ingick bland annat att få göra en spelning tillsammans med Jönköpings Sinfonietta. Joakim Berg, Alvesta, vann denna tävling 2003."

"I Gislaved var det dags och det blev ett framträdande som direkt fångade gislavedspubliken. Joakim Berg, 24 år, utbildad bland annat på Malmö Musikhögskola, var en mästare på sitt instrument, marimba.
Tillsammans med sinfoniettan framförde han Anders Koppels verk, "Konsert nr 1 för marimba och orkester" på ett strålande sätt.
Som publik fångades man av både hans teknik och detta typiska verk från förra seklets mitt.
Inte minst hans långa solo i tredje satsen var imponerande. En gästsolist som man säkerligen får höra mer av, värför inte ytterligare gästspel i konsertsalen, Gislaved? Det vore välkommet."
Värnamo Nyheter 28 Februari 2005 Håkan Johansson

Värdig vinnare i hård Konkurrens i Smålandssolisten
"När finaljuryn sagt sitt stod Slagverkaren Joakim Berg från Alvesta som segrare, och även om man ska akta sig för att lägga sig i juryns arebete sticker jag nog inte ut hakan allt för långt om jag säger att det var en värdig vinnare i den hårda konkurrensen.
Joakim Berg spelade två relativt färska verk, Konsert för marimba och Orkester av Ney Rosauro (tre av fyra satser) och Frum, a drum Song av Áskell Másson . I de tekniskt krävande verken rörde sig Joakim Berg hur virituost och ledigt som helst; det blev både vackert, underhållande och stundvis grymt svängigt."
Jönköpingsposten 28 April 2003 Rickard Flyckt

Unga solister övertygade. Musica Vitae
"Ett musikaliskt äventyr. Otroligt fascinerande var den brasilianske tonsättaren Ney Rosauros Konsert för marimba och stråkorkester . Ett riktigt musikaliskt äventyr i en främmande och exotisk musikalisk värd vars "annorlunda" stämning framkallades med sensibilitet, raffinerad nyansering, vackra och avrundade klanger, samt en rikedom av sofistikerade rytmer.
Första satsens livfulla puls och dramatik, andra satsens lyriska stämning, tredje satsens längtansfulla intimitet, liksom finalens uppsluppna atmosfär - inberäknad den briljanta kadensen, vittnade om en ung löftesrik solist."
Smålandsposten 11 november 2002 Ladis Mûller

Sommarmusik för hela familjen, Växjö symfoniorkester
"En annan mycket musikalisk ung man, slagverkaren Joakim Berg, nyligen antagen vid två av våra musikhögskolor, framförde på vibrafon med skön och luftig klang, fint anslag och poetisk känslighet Blues for Gilbert."
Smålandsposten 15 maj 2000 Ladis Mûller

Unga musiker värmde. Domkyrkan Växjö
"Konsertens höjdpunkt var utan tvekan Quatre Rotations pour Marimba i Joakim Bergs utsökta interpretation. Hans förmåga att anpassa sitt anslag till verkets olika moment, den mogna klangföreställningen, känslan för raffinerade nyanseringar, och talangen att åstadkomma kontrastrika, impressionistiskt färgade stämningar, övertygar lyssnaren."
Smålandsposten 2 mars 2000 Ladis Mûller

Mixat program på vårkonsert. Hovmantorp
"Konsertens solist visade sig vara en mycket duktig slagverkare från Alvesta. Joakim Berg spelade Rossinis Wilhelm Tell-ouvertyr på xylofon, vilket rev ner eftermiddagens varmaste applåd."
Smålandsposten 27 mars 1999 Eva Eriksson

Fin solistkonsert
"Skickligt och briljant var också Joakim Bergs marimbaspel i Valse op 64 nr 2 av Chopin. Marimbaspelaren ska inte bara träffa rätt platta i rätt ögonblick, han ska spela med vacker ton också. Och det gjorde förvisso Joakim Berg i denna fina solistkonsert."
Smålandsposten Maj 1996 Sven-Erik Jonsson

Utsökt vårkonsert av unga solister
"Kvällen inleddes med en värdig uppvisning av O Lacerdas Svit för xylofon, marimba och piano gjord med precision, fingertoppskänsla och fin nyansering av Joakim Berg ackompanjerad vid pianot av outtröttlige och skicklige Ulrik Ingmarson."
Smålandsposten Maj 1995 Ladis Mûller

Allsköns musik med musikskolan
"En av kvällens höjdpunkter var Humlans flykt av R-Korsakov för marimba spelad med säker teknik och beundransvärd musikalitet av Joakim Berg."
Smålandsposten 7 Februari 1995 Ladis Mûller